Serbian

Патуљасти пингвин - Eudyptula minor

Научни назив за патуљастог пингвина -Еудиптула минор га најбоље описује. Не само да је најмањи од свих пингвина, него име 'Еудиптула' на грчком језику значи 'добар мали ронилац'. Ова морска птица која не лети, живи у колонијама дуж јужне обале Аустралије, од севернг Порт Степхенса на истоку па до Фремантле на западу. Подврсте су такође пронађене у Новом Зеланду.
Мало се зна о њиховој популацији. Међутим, тасманијске процене су да варирају измедју 110,000-190,000 парова, од којих је мање од 5% на простору Тасманије. Најбројније популације се налазе на острвима. Одрасли су тешки око 1 килограма и нарасту до 40 цм, а животни век им је 6 година. Само је једном забележена животна доб од 21 годину.


At Sea
На мору 

Патуљасти пингвин је изузетно прилагођен животу на мору. Аеродинамичан облик и ефикасан погон његових пераја (користи их под водом на сличан начин на који птица користи крила у ваздуху) омогућава му да тражи плен у плитком кратком зарону, често на дубини од 10-30 м, а врло ретко на дубини до 60 м . Њихова стопала са kожицом су одлична за маневрисање на површини, а имају канџе за копање и пењање по клизавим стенама. Пингвини имају велике очи, са мрежницом посебно прилагођеном за детекцију покрета при слабом осветљењу. За разлику од људи, патуљасти пингвини имају равне рожњаче тако да јасно виде испод и изнад воде. Као и многи други пингвини и морска бића, патуљасти пингвин користи контра-нијансираност за камуфлажу; кичмена страна је тамна, која се при погледу одозго стапа са тамном бојом мора, док су са трбушне стране сребрено бели, слично рефлексији воде при погледу одоздо. Ово пингвинима помаже да избегну птице грабљивице које им прете из ваздуха, фоке и ајкуле које им прете из воде, а исто тако да их њихов плен не уочи. Неки патуљасти пингвини се стално враћају у своја гнезда током целе године, али већина остаје на мору током јесени и зимског периода.


Feeding
Исхрана

Исхрана патуљастих пингвина варира у различитим стаништима, али се углавном хране малим рибама, лигњама или крилом (ракови). Плен хватају брзим убадањем кљуном и прогутају га целог помоћу бодље на врху уста. Прогутају цели плен. Храна се спрема у великом цреву, а не у гуши, јер би им то пореметило равнотежу. Патуљасти пингвини требају дневно појести хране у количини од 25% њихове телесне тежине само да би одржали кондицију, а чак и више ако хране младе или се спремају за митарење. Повремено се хране ларвама ракова или морских коњићa са морског дна.

Colonies and nest sites
Колоније и гнезда


Већина резидентних птица у колонији се враћа у своја гнезда у малим групама око сат времена пре мрака, да би избегли грабљивце попут галебова, гаврана и морских орлова. Групе пингвина скупљају се испод површине воде, где чују дозивање једни других. На обалу излазе у јату, јер сигурнији су ако су бројнији. Више птица значи више очију за уочавање грабљиваца, а и већи број може збунити грабљивца. У великим колонијама, стотине птица могу изаћи на обалу у кратком времену. Гнезда су обично удаљена најмање 2 метра, а чине их тунел дужинe 60-80 цм на крају којег је средиште гнезда направљено од траве или морских алги. Гнезда варирају од обичног ископавања на површини до израде повезаних тунела или гнезда у приобалним стенама. Патуљасти пингвини се могу такмичити са морским птицама, воденим пацовима, змијама, a од недавно са зечевима, у изградњи својих гнезда.

Pinguino di 2 giorni, di 17 giorni, di 25 giorni, di 35 giorni

Breeding
Узгој 

У периоду од јуна до августа, мужјаци се враћају да обнове старо или направе ново гнездо. Гласним мушким удварањем поздрављају долазак женки. Премда женке одаберу само једног мужјака, то не значи да ће он бити њихов једини партнер у животу. Птице се паре једном годишње, а у источној Аустралији, 2 положена јајета могу се наћи већ почетком маја или крајем октобра. Током успешнијих година, два легла се могу узгојити у једној сезони, што је необично за пингвине. У периоду инкубације пар пингвина дели смене од 1-2 дана, а млади се излегу након 33-37 дана. Око 60% јаја се успешно излеже. Након што се излегу младунчад су црне боје, а тешки су нешто мало више од 25 г. Оба родитеља хране младунчад која дневно поједу количину хране једнаку половини њихове тежине, тако да након 40 дана могу бити чак и тежи од својих родитеља. Након пет седмица, младунчад су веома активна, излазе из гнезда и чекају родитеље да их нахране. У наредне 2-3 седмице, младунчад су спремна да иду у море где одрастају. Око 70% младих досеже ову фазу, међутим samo 15% њих доживе две године. Већина одраслих птица се враћа у своје наталне колоније због парења.

Moult
Митарење


Након парења, одрасли се френетично хране да би били у кондицији за митарење на обали. Морају скоро удвостручити своју тежину, јер за време митарењa неће ни јести ни пити. Ако су им гнезда велика, митарење ће тамо обавити, али пингвини често бирају пространија места где могу лакше чистити своје перје. Таква места су уочљива по великом броју расутог одбаченог перја.





Song
Песма 

Песма и шепурење служе да привуку партнера, да спречи уљезе и, као дует, да покаже приврженост партнера. Препознатљива песма појединца креће од бас тутњаве до крика трубе, праћена покретима пераја, кљуна и тела. Ови позиви варирају у интензитету од 'звука тихе трубе' до усијаног звука и телесних активности. Ноћу, а посебно за време сезоне парења, бука колоније пингвина може бити јаког интензитета.

Seasonal activities
Сезонске активности

Варијације у храни, изазване морским струјама или другим факторима одређују начин живота сваке локалне популације патуљастих пингвина, и може се разликовати од приказаног дијаграма. Током повољних година, јаја могу бити положена од месеца маја па све до октобра, са два или чак три легла младих у једној години.


Threats and predation
Претње и предатори

Сезонске промене у природном снадбевању храном из године у годину узрокују да многе угинуле младунце избаци вода, или су у лошем стању на обали. Младунци страдају од врућине, и најезде крпеља. Због своје величине, патуљасти пингвини су изложени многим грабљивцима. Аустралијска и новозеландска крзнена фока се храни патуљастим пингвинима, као и морски леопард. Велики галебови могу убити пингвине и на обали, а многи страдају и од белопрсог морског орла.
У близини колонија, водени пацови узимају јаја и младунце. Гаврани и грабежљивице лете над овим областима у потрази за јајима, младим или одраслим пингвинима, као што то ноћу чине кволи и тасманијски демони над копном Тасманије. Међутим, патуљасти пингвини су еволуирали уз ове предаторе, и могу се ухватити у коштац са њима. Споменути предатори попут пацова, паса, мачки као и претње од људи представљају већи проблем.

Непромишљене активности стварају додатне проблеме патуљастим пингвинима. Могу се утопити када рибари аматери несвесно поставе мреже у близини колонија.
Нафтне мрље су катастрофалне за пингвине и друге морске птице. Не само да је нафта отровна када се прогута, него им оштећује пловност перја. Пластика се случајно прогута, а амбалажа може постати омча око врата пингвина.

Неконтролисани пси или дивље мачке убију много пингвина (више од њихових природних предатора).

Ако се лисица настани у Тасманији, пингвини ће се носити са још једним предатором.

Ефекти људских навика, као што су друмска убиства, директно узнемиравање, спаљивање вегетације и развој станоградње и даље прете колонијама патуљастих пингвина.




Viewing guidelines
Упуства за посетиоце


Ова упуства су намењена и за заштиту пингвина и за вас који их посматрате у њиховом природном окружењу. Молимо вас да их прочитате пре посете колонији пингвина.

Пингвини излазе из воде у сумрак тако да их тама штити од предатора. У то време су јако осетљиви (запамтите да вас сматрају евентуалним грабежљивцима) и зато су опрезни. Ако осете претњу, или их узнемири светлост лампе или бука, остају дуже у води. За њих је то стресно и може утицати на парење, или их спречити да дођу до младих који су гладни у гнезду. Ако остану у мору, можда их нећете никако видети.

It is important
Важно

VМолимо вас прочитајте сваку информативну ознаку која је постављена у колонији пингвина.

Носите тамну одећу због камуфлаже и топло се обуците. Дођите до места опсервације са копна, а не шетајући плажом, јер то блокира приступ гнездима пингвина.

Користите постојеће стазе. Не шетајте кроз колонију, јер то уништава гнезда. Молимо вас да не уништавате вегетацију. Изаберите позицију која је најмање 3 метра удаљена, и која не блокира приступ гнездима. Изаберите тамно место због камуфлаже. Удобно се сместите пре заласка сунца. Ако има искусног особља на располагању, затражите њихов савет. Будите тихи, и смањите кретање на минимум. Пингвини имају савршен вид и лако уочавају покрете, посебно ако уоче вашу сенку.
Користите само лампе које емитују црвено светло (црвени целофан преко објектива је уреду), али не усмерене према води или директно према пингвинима. На плажи не користите блиц фото апарата. Видео камера без рефлектора се може користити, која у сумрак даје боље резултате од конвенционалне камере.



Најбоље место за посматрање пингвина је иза плаже, где се они осећају сигурније. Поново, користите само црвено светло. Yпотреба двогледа је од помоћи у посматрању, чак и ноћу.

Немојте ни под коју цену посетити колонију са псима (или мачкама). Чак и када су пси на узици, остаје њихов мирис који после привлачи друге псе. Остатке хране понесите са собм, јер и они привлаче псе и мачке. Пингвини су заштићена врста.

Забрањено је хватати, покушати ухватити, или на било који начин узнемиравати пингвине. Ако уочите овакво понашање, молимо вас да обавестите најближег чувара. Ово су озбиљни прекршаји. Ако сте заинтересовани или забринути за локалну популацију пингвина, молимо вас да ступите у контакт са најближом Службом за заштиту паркова и дивљих животиња.




ДОНАЦИЈЕ 

Брошура Паркови и дивље животиње доступна је сада и на кинеском, руском и украјинском језику.
Група Пријатељи патуљастих пингвина се ослања на донације у финансирању. Било која донација је од велике помоћи, а користи се за заштиту патуљастих пингвина у колонији ових пингвина у Тасманији.


Donation to FOLP

Further information
Више информација

Стахел, Ц. & Галес, Р. (1987). Литтле Пенгуинс - Литтле Пенгуинс ин Аустралиа. Уни Пресс, Кенсингтон, НСВ.

Контактирајте Одсек за очување биодиверзитета:
ДПИВ 134 Мацкуарие Стреет, Хобарт. 7000
Телефон: (03) 6233 6556 Фак: (03) 6233 3477

____________________________________
Kindly translated by Sarajevo54

No comments:

Post a Comment