Bosnian

Patuljasti pingvin - Eudyptula minor

Naučno ime za patuljastog pingvina, Eudyptula minor, ga najbolje opisuje. Ne samo da je najmanji od svih pingvina, nego ime "Eudyptula" na grčkom jeziku znači "dobar mali ronioc". Ova morska ptica koja ne leti, živi u kolonijama duž južne obale Australije, od sjevernog Port Stephensa na istoku pa do Fremantle na zapadu. Podvrste se mogu naći i na Novom Zelandu. Malo se zna o njihovoj populaciji. Međutim, tasmanijske procjene su da variraju između 110,000-190,000 parova, od kojih je manje od 5% na teritoriji Tasmanije. Najbrojnije populacije se nalaze na otocima. Odrasli su teški oko 1 kilograma, narastu do 40 cm, a njihov životni vijek je šest godina. Samo jednom je zabilježen životni vijek od 21 godine.



At Sea
Na moru

Patuljasti pingvin je izuzetno prilagođen životu na moru. Aerodinamičan oblik i efikasan rad njegovih peraja (koristi ih pod vodom na sličan način na koji ptice koriste krila u vazduhu) omogućava mu potragu za plijenom u plitkom kratkom zaronu, često na dubini od 10-30 metara, a vrlo rijetko na dubini do 60 m. Njihova stopala sa kožicom su odlična za manevrisanje na površini, a imaju kandže za kopanje i penjanje po klizavim stijenama. Pingvini imaju velike oči i retine su im posebno prilagođene za otkrivanje pokreta pri slabom svjetlu.

Za razliku od ljudi, patuljasti pingvini imaju ravne rožnice, i jasno vide iznad i ispod vode. Kao i mnogi drugi pingvini i morska stvorenja, patuljasti pingvin korisi kontra-nijansiranost za kamuflažu; njihova leđna površina je tamna, što se pri pogledu odozgo stapa sa tamnom bojom mora, dok su sa trbušne strane srebreno bijeli, kakav je odraz vode pri pogledu odozdo. Ovo pingvinima pomaže da izbjegnu ptice grabljivice koje ih ugrožavaju iz vazduha, foke i ajkule koje ih ugrožavaju iz vode, ali i da budu manje upadljivi u lovu na svoj plijen. Neki patuljasti pingvini se stalno vraćaju u svoja gnijezda tokom cijele godine, ali većina ih ostaje na moru tokom jeseni i zime.



Feeding
Prehrana 

Prehrana patuljastih pingvina varira u različitim staništima, ali uglavnom se hrane sitnim ribama, lignjama ili krilom (rakovi). Plijen hvataju brzim ubadanjem kljunom i progutaju ga pomoću bodlje na vrhu usta. Gutaju cijeli plijen. Hrana se sprema u velikom crijevu, a ne u guši, jer bi im to poremetilo ravnotežu. Patuljasti pingvini trebaju svakodnevno jesti hrane u količini od 25% njihove tjelesne težine samo za održavanje kondicije, a čak i više ako hrane mlade, ili se spremaju za mitarenje. Povremeno se hrane larvama rakova ili morskim konjićima iz morskog dna.

Colonies and nest sites
Kolonije i gnijezda 


Većina rezidentnih ptica u koloniji se vraća u svoja gnijezda u malim grupama, oko jedan sat prije mraka, da izbjegnu predatore kao što su galebovi, gavrani i morski orlovi. Grupe pingvina se okupljaju ispod površine vode, gdje čuju dozivanje jedni drugih. Na obalu izlaze u jatu, jer su sigurniji ako su brojni. Više ptica znači više očiju za otkrivanje predatora, a isto tako njihov broj može zbuniti predatora. U velikim kolonijama, stotine ptica mogu doći do obale u kratkom vremenu. Gnijezda su obično udaljena najmanje 2 metra, a sastoje se od tunela dužine 60-80 cm, na kraju kojeg je centar gnijezda napravljen od trave ili morskih algi. Gnijezda variraju od običnog iskopavanja na površini do pravljenja povezanih tunela ili gnijezda u priobalnim stijenama. Patuljasti pingvini se mogu takmičiti sa morskim pticama, vodenim štakorima, zmijama i od nedavno sa zečevima u izgradnji svojih gnijezda

Pinguino di 2 giorni, di 17 giorni, di 25 giorni, di 35 giorni

Breeding
Uzgoj 

U periodu od juna do avgusta, mužjaci se vraćaju da obnove stara ili izgrade nova gnijezda. Glasnim muškim udvaranjem pozdravljaju dolazak ženki. Iako ženke odaberu samo jednog mužjaka, to ne znači da će on biti njihov jedini partner u životu. Ptice se pare jednom godišnje, a u istočnoj Australiji, dva položena jajeta se mogu naći već početkom maja ili od kraja oktobra. Tokom uspješnijih godina, dva legla se mogu uzgojiti u jednoj sezoni, što je neuobičajeno za pingvine. Za vrijeme inkubacije, par pingvina dijele smjene od 1-2 dana, a mladi se izlegu nakon 33-37 dana. Oko 60% jaja se uspješno izlegu. Kada se izlegu, mladi su crne boje, i teški su malo više od 25 g. Oba roditelja hrane mlade koji dnevno pojedu količinu hrane jednaku polovini svoje težine, a nakon 40 dana mogu biti teži od svojih roditelja. Nakon pet sedmica, mladi su vrlo aktivni, izlaze iz gnijezda i čekaju roditelje da ih nahrane. U naredne 2-3 sedmice, mladi su spremni ići na more, gdje odrastaju. Oko 70% mladih dostignu ovu fazu, međutim, samo 15% njih doživi dvije godine. Većina odraslih ptice se vraća u svoju natalnu koloniju zbog parenja.


Moult
Mitarenje


Nakon parenja, odrasli se frenetično hrane da bi biti spremni za mitarenje na obali, koje traje dvije sedmice.
Moraju skoro udvostručiti svoju težinu, jer za vrijeme mitarenje neće ni jesti ni piti. Ako su im gnijezda velika, mitareje će tamo obaviti, ali pingvini često biraju prostranija mjesta gdje mogu lakše čistiti svoje perje. Takva mjesta su uočljiva po velikom broju odbačenog i razbacanog perja.




Song
Pjesma 

 

Pjesma i šepurenje služe za privlačenje partnera, za sprečavanje uljeza i, kao duet, da pokaže predanost partnera. Prepoznatljiva pjesma pojedinca kreće od bas tutnjave da vriska trube, praćena pokretima peraja, kljuna i tijela. Ovi pozivi variraju u intenzitetu od "zvuka tihe trube" do usijanog zvuka i fizičke aktivnost. Noću, a pogotovo u sezoni parenja, buka kolonije pingvina može biti veoma intenzivna.



Seasonal activities
Sezonske aktivnosti

Varijacije u hrani, uzrokovane morskim strujama ili drugim faktorima, određuju način života svake lokalne populacije patuljastih pingvina, i može se razlikovati od prikazanog dijagrama. Za vrijeme povoljnijih godina, jaja mogu biti položena od mjeseca maja pa sve do oktobra, sa dva ili čak tri legla mladih u jednoj godini.


Threats and Predators
Prijetnje i predatori

Sezonske promjene u prirodnim zalihama hrane iz godine u godinu su razlog da voda izbaci mnoge uginule mlade, ili su mladi na obali ali u lošem stanju. Mladi stradaju od vrućine, ili invazije krpelja. Zbog svoje veličine, patuljasti pingvini izloženi su mnogim predatorima. Australijska i novozelandska krznena foka se hrani patuljastim pingvinima, kao i morski leopard. Veliki galebovi mogu ubiti pingvine i na obali, a mnogi stradaju i od bijeloprsog morskog orla.

U blizini kolonija, vodeni štakori uzimaju jaja i mlade. Gavrani i predatori lete nad ovim područjima u potrazi za jajima, mladim ili odraslim pingvinima, kao što to noću čine kvôli i tasmanijski demoni nad kopnom Tasmanije. Međutim, patuljasti pingvini su evoluirali uz ove predatore, i mogu se uhvatiti u koštac sa njima. Pomenuti predatori poput štakora, pasa, mački, ali i prijetnje od ljudi predstavljaju veći problem.


Nepromišljene aktivnosti stvaraju dodatne probleme patuljastim pingvinima. Mogu se utopiti kada ribari amateri nesvjesno postave mreže u blizini kolonija.

Naftne mrlje su katastrofalne za pingvine i druge morske ptice. Ne samo da je nafta otrovna kada se proguta, nego im oštećuje plovnost perja. Plastika se slučajno proguta, a ambalaža može postati omča oko vrata pingvina.

Nekontrolisani psi ili divlje mačke ubiju mnogo pingvina (više od njihovih prirodnih predatora).

Ako se lisica nastani u Tasmaniji, pingvini će se nositi sa još jednim predatorom.

Efekti ljudskih navika, kao što su cestovna ubistva, direktno uznemiravanje, spaljivanje vegetacije i razvoj stanogradnje i dalje prijete kolonijama patuljastih pingvina.





Viewing guidelines
Upustvo za posjetioce


Ovo upustvo je namijenjeno za zaštitu pingvina i za one koji ih posmatraju u njihovom prirodnom okruženju. Molimo vas da pročitate upustvo prije nego što posjetite koloniju pingvina.

Pingvini izlaze iz vode u sumrak, jer ih tama štiti od predatora. U to vrijeme su vrlo osjetljivi (imajte na umu da u vama vide eventualnog predatora) i stoga su oprezni. Ako osjete prijetnju, ili ih uznemiri svjetlost lampe ili buka, pingvini ostaju duže u vodi. Za njih je to stresno i može uticati na parenje, ili ih spriječiti da dođu do mladih koji su gladni u gnijezdu. Ako ostanu u moru, možda ih nećete nikako vidjeti.


It is important
Važno

Molimo vas da pročitate svaku informativnu oznaku koja se nalazi u koloniji pingvina.

Nosite tamnu odjeću zbog kamuflaže i toplo se obucite. Dođite do mjesta opservacije sa kopna, a ne šetajući plažom, jer to blokira pristup gnijezdima pingvina.

Koristite postojeće staze. Nemojte šetati kroz koloniju, jer tako se uništavaju gnijezda. Molimo vas da ne uništavate vegetaciju. Odaberite mjesto koje je najmanje 3 metra udaljeno, a koje ne blokira pristup gnijezdima. Odaberite tamno mjesto zbog kamuflaže. Udobno se smjestite prije zalaska sunca. Ako ima iskusnog osoblja na raspolaganju, zatražite njihov savjet. Budite tihi, i smanjite kretanje na minimum. Pingvini imaju savršen vid i lako prepoznaju pokrete, posebno ako uoče vašu sjenu.

Koristite samo lampe koje emituju crveno svjetlo (crveni celofan preko objektiva je u redu), ali ne usmjerene prema vodi ili direktno prema pingvinima. Na plaži ne koristite blic fotoaparata. Video kamera bez reflektora se može koristiti, koja u sumrak daje bolje rezultate nego konvencionalna kamera.



Najbolje mjesto za posmatranje pingvina je iza plaže, gdje se oni osjećaju sigurnije. Opet, koristite samo crveno svjetlo. Upotreba dvogleda je od pomoći u promatranju, čak i noću.

Nemojte ni pod koju cijenu posjetiti koloniju sa psima (ili mačkama). Čak i kada su psi na uzici, ostaje njihov miris koji kasnije privlači druge pse. Ne ostavljajte ostatke hrane, jer i oni privlače pse i mačke. Pingvini su zaštićena vrsta.

Zabranjeno je uhvatiti, pokušati uhvatiti ili na bilo koji način remetiti pingvine. Ako uočite ovakvo ponašanje, molimo Vas da obavijestite najbližeg čuvara. Ovo su ozbiljni prekršaji. Ako vas interesuju ili ste zabrinuti za lokalnu populaciju pingvina, obratite se najbližoj Službi za zaštitu parkova i divljih životinja.






DONACIJE

Grupa Prijatelji patuljastih pingvina finansira se od donacija. Bilo kakva donacija je od velike pomoći, a ona se koristi za zaštitu patuljastih pingvina u njihovoj koloniji u Tasmaniji.


Donacija FOLP-u (Prijatelji patuljastih pingvina)

Further information
Više informacija

Stahel, C. & Gales, R. (1987). Little Penguins - Little Penguins in Australia. Uni Press, Kensington, NSW.

Obratite se Odjelu za očuvanje biološkog diverziteta:
DPIW 134 Macquarie Street, Hobart. 7000
Telefon: (03) 6233 6556 Fax: (03) 6233 3477

____________________________________
Kindly translated by Sarajevo54

No comments:

Post a Comment